Iedereen kent het wel als je weer eens te lang met iets blijft zitten, dat het nog doorzingt in je hoofd én je lijf, maar je er niets mee doet. Dan krijg je al snel het advies: ‘dat moet je gewoon loslaten’.                          Leuk gezegd, maar hoe dan? Toelaten is dan wellicht de uitdaging!

Waarom lukt toelaten niet gewoon?

Allereerst zijn we geneigd vast houden aan iets bekends, weten we vaak niet precies wat we kunnen doen, duurt het voor de meeste van ons te lang, kost het teveel moeite, willen we snel resultaten, ’quick fix’ oplossingen en vinden het ook lastig om even stil te staan én te zijn.

Doen of laten?

Helaas is het niet zo dat als we tegen onszelf zeggen ‘ik laat het los’ dat het dan ook meteen lukt. Het is ons niet geleerd en weten ook niet precies hoe we het moeten doen. Bij loslaten is er nog teveel het idee dat we moeite moeten doen om iets voor elkaar te krijgen. Onze neiging is eerder om iets te doen dan te laten dus is het makkelijker om door te gaan met als motto: ‘niet zeuren, maar aanpakken’! Dit is op zich een goede kwaliteit, alleen als je dit doorgaan maar blijft doen, dan wordt het een hardnekkig patroon en raken we uit balans.

Onderdrukken en vasthouden kost veel energie.

Naast schieten in doen zijn veel mensen van nature geneigd gevoelens en emoties te onderdrukken. Het vasthouden van gevoelens en emoties kost ontzettend veel energie. We stapelen onze emoties en gevoelens op en vinden het dan vreemd als we overprikkeld of overspannen raken. We kunnen dan uitgeput raken en een gevoel van leegte ervaren. We zijn door dit hardnekkige patroon niet meer in staat om te luisteren wat nodig is en goed is voor onszelf.

Durven toelaten

Het patroon van moeite doen en het onderdrukken zou plaats kunnen maken voor toelaten.  Gevoelens, gedachtes en emoties willen graag stromen. Natuurwet hierbij is dat ze opkomen en weer verdwijnen. De kunst is het om het er te laten zijn zoals het is, het toe te laten zonder het te willen veranderen. Het is eigenlijk heel eenvoudig en het kost weinig moeite. Door stil te worden en stil te zijn, te ontspannen kunnen de gevoelens en emoties ruimte krijgen. Het lichaam is intelligent en zal streven naar een innerlijke balans, wat ook weer goed is voor de energie. Gewoon leren doen dus!

Ben je geïnteresseerd in hoe dat werkt en wil je hier meer van weten? Neem contact op: info@teamtime.nl

Toelaten is het nieuwe loslaten